Geen producten (0)

Wat maakt een goede kwaliteit Koffie?

Voor veel koffiedrinkers is het een gewoonte drankje, het drinken er van is een dagelijkse routine en het geeft een verkwikkend effect. Dat er verschil is in kwaliteit is over het algemeen wel bekend, maar waar hem dat precies in zit is niet altijd even helder. Onze missie is om van koffiedrinken een rijkere ervaring te maken.

Daarvoor is een beetje kennis erg handig. Koffie komt van een plant waarvan er vele soorten en rassen zijn. Los daarvan, zoals iedereen met een moestuin wel kan beamen, is de invloed van de omgeving (Grond, licht, lucht) ook van grote invloed op de kwaliteit van het gewas, net zoals het oogsten op het juiste moment. Voor de productie van koffiebonen worden de pitten van de vrucht gebruikt. Er zijn 3 soorten die voor de bonen geteeld worden, dit zijn: Liberica, Arabica en Robusta.

Liberica

De teelt van de Liberica-koffie is vooral ontstaan vanwege zijn resistentie tegen ziektes, de kwaliteit van de koffie zelf wordt als matig beschouwd. Deze koffiebonen worden dan ook zeer weinig geteeld.

Robusta

Robusta planten zijn ook relatief sterk en hebben niet veel last van schimmels of ziekte. Daarnaast leveren deze planten zeer hoge oogsten op en bevatten de bonene de hoogste concentraties van caffeïne. Deze bonen worden veel gebruikt in espresso's en in een blend met Arabica. Ze hebben een meer bittere smaak als Arabica koffie.

Arabica

Dit is het gouden paard onder de koffieplanten. Als het op smaakbeleving aankomt kan geen van de andere twee variaties tippen aan de arabica plant. De bonen van deze plant hebben een milde smaak en veel aroma. Binnen deze soort zijn er vele rassen die geteeld worden in diverse delen van  de wereld. Daarmee onstaat er een rijk en divers aanbod van hoge kwaliteit koffie met zijn eigen aroma en subtiele smaken. 

Oogst

Zoals eerder al aangegeven is het oogsten op het juiste moment een belangrijke factor voor de kwaliteit. Door met de hand te plukken kunnen selectief alleen de rijpe vruchten geplukt worden, dit geeft daarom vrijwel altijd een hogere kwaliteit koffie als machineaal geoogste koffie. 

Branden

Na het telen van de planten en oogsten van de koffie komt er nog een zeer belangrijk proces, het branden van de koffiebonen. Tijdens dit proces ontwikkeld zich de ware smaak van de koffie. De lengte van het branden heeft veel invloed, tijdens dit proces ontwikkeld zich eerst een volle body, daarna verdwijnen de zure smaken en vervolgens ontwikkelen ook de zoetere aroma's, dit proces zet door tot dat de koffie langzaam donkerder van kleur wordt, echter, indien te lang geroosterd vind er een snelle achteruitgang van body en zoetheit plaats welke ingeruld wordt voor een rokerig en branderig aroma. Dit wordt frequent geassocieerd met sterke koffie, maar niets is minder waar, tijdens dit proces neemt de hoeveelheid caffeine af en verliest de koffie daarmee aan verkwikkend vermogen.

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.